Τι συμβαίνει στον οργανισμό μας όταν χωρίζουμε

Image
Δευτέρα 27 Μαΐου 2024 20:00
 

Λίγο πολλοί όλοι μας σε κάποια στιγμή της ζωής μας έχουμε βιώσει την απόρριψη. Ο πόνος της συναισθηματικής απογοήτευσης και του χωρισμού συχνά μπορεί να είναι δυσβάσταχτος. Να σε αποσυντονίσει και να δυσκολέψει την καθημερινότητά σου. Είναι ο πόνος και η απόγνωση που σε αναγκάζει να στείλεις 28 μηνύματα στον πρώην σου σε 15 λεπτά, να πίνεις τεκίλα κάθε βράδυ για μια εβδομάδα και να εγκαταλείψεις τη δουλειά σου, γιατί «τίποτα δεν έχει σημασία αν δεν έχω κάποιον να το μοιραστώ μαζί του».

Τα (κάπως) καλά νέα είναι δεν είστε μόνο εσείς που αισθάνεστε έτσι. Υπάρχει στην πραγματικότητα ένας επιστημονικός λόγος για τον οποίο κάνετε τόσο τρομερές επιλογές αμέσως μετά τον χωρισμό, και όλα έχουν να κάνουν με τις ορμόνες που διαρρέουν το σύστημά σας κατά τη διάρκεια αυτής της συναισθηματικής περιόδου που…κατά ειρωνικό τρόπο, αυτές είναι οι ίδιες ορμόνες που σας κάνουν τόσο τρελά ευτυχισμένους ενώ ερωτεύεστε.

 Πώς, λοιπόν, η απώλεια της αγάπης της ζωής σας αλλάζει τη χημική σύνθεση στον εγκέφαλό σας;

Πρώτα απ’ όλα, ας ξεκαθαρίσουμε ότι όταν σου ραγίζουν την καρδιά πραγματικά πονάει.

 Το 2010, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Rutgers στο Νιου Τζέρσεϊ ζήτησαν από 10 γυναίκες και πέντε άντρες που είχαν πρόσφατα χωρίσει, αλλά ήταν ακόμα «έντονα ερωτευμένοι», να μπουν μέσα σε έναν μαγνητικό τομογράφο και να δουν φωτογραφίες του πρώην τους. Αυτό κυριολεκτικά ακούγεται σαν το χειρότερο είδος βασανιστηρίου που θα μπορούσατε να βάλετε σε κάποιον που αντιμετωπίζει έναν χωρισμό, αλλά παρείχε μια συναρπαστική εικόνα για τη νευροεπιστήμη της απόρριψης.

Στην πραγματικότητα, οι σαρώσεις έδειξαν ότι η εγκεφαλική τους δραστηριότητα ήταν πολύ παρόμοια με αυτή ενός εθισμένου που περνούσε στερητικό σύνδρομο κατά τη διακοπή κοκαΐνης. Και αυτό γιατί το να ερωτεύεσαι μοιάζει πολύ με το να εθίζεσαι στα ναρκωτικά – ενεργοποιεί τους νευρώνες «ανταμοιβής» στον εγκέφαλό σου και αυτό πυροδοτεί την απελευθέρωση της ντοπαμίνης της ορμόνης που νιώθεις καλά.

 
Αλλά το θέμα με την ντοπαμίνη είναι ότι πάντα αφήνει τον εγκέφαλό σου να θέλει περισσότερα, κάτι που εξηγεί αυτό το νέο αίσθημα ερωτικής εμμονής όπου κυριολεκτικά δεν μπορείς να είσαι χωρίς το άλλο άτομο. Ο εγκέφαλός μας τελικά πέφτει σε ένα πιο σταθερό μοτίβο όταν είμαστε σε μια σχέση, αλλά εξακολουθεί να περιμένει να αυξήσει τα επίπεδα ντοπαμίνης του με το να βρίσκόμαστε κοντά στο αγαπημένο μας πρόσωπο. Και όταν αυτό το άτομο ξαφνικά απομακρύνεται από εσάς, αφήνει τον εγκέφαλό σας να ανακατεύεται για την επόμενη επιτυχία του. Το αποτέλεσμα είναι πολύ παρόμοιο με εκείνη την εμμονική φάση που περνάμε όταν είμαστε στα πρώτα μέλια.

Όταν σε έχουν παρατήσει, τα συστήματα ανταμοιβής του εγκεφάλου εξακολουθούν να περιμένουν τη ρομαντική «διόρθωση» τους, αλλά δεν λαμβάνουν τις απαντήσεις που περιμένουν.

Επειδή το σύστημα ανταμοιβής είναι μια από τις πιο πρωταρχικές περιοχές του εγκεφάλου μας, έχει τη δύναμη να παρακάμπτει ακόμα και το συνειδητό «φίλτρο» μας, όπως ακριβώς το αίσθημα της πείνας ή της δίψας, γι’ αυτό καταλήγουμε να κάνουμε τόσο τρελά πράγματα για να ενισχύσουμε την ντοπαμίνη μας .

 
Όταν βρίσκεστε βαθιά στο βούρκο της στενοχώριας, οι πιθανότητες είναι να αισθάνεστε πόνο κάπου στο σώμα σας – πιθανώς στο στήθος ή στο στομάχι σας. Μερικοί άνθρωποι το περιγράφουν ως θαμπό πόνο, άλλοι ως διάτρηση, ενώ άλλοι το βιώνουν ως μια αίσθηση σύνθλιψης. Ο πόνος μπορεί να διαρκέσει για λίγα δευτερόλεπτα και μετά να υποχωρήσει ή μπορεί να είναι χρόνιος, να υποβόσκει μόνιμα και να σας εξαντλεί όπως ακριβώς ο πόνος, ας πούμε, ενός τραυματισμού στην πλάτη ή μιας ημικρανίας.

Οι μαγνητικές τομογραφίες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που έχουν πρόσφατα περάσει από έναν χωρισμό ή μία απόρριψη έχουν υψηλότερη από την κανονική δραστηριότητα στην περιοχή του εγκεφάλου που καταγράφει τον σωματικό πόνο.

Αυτό πυροδοτεί την απελευθέρωση ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, οδηγώντας σε όλα τα είδη σωματικών συμπτωμάτων, όπως ναυτία, δυσκολία στην αναπνοή και επίσης εξασθένηση του καρδιακού μυός που οι γιατροί αποκαλούν μυοκαρδιοπάθεια Takotsubo και μερικές φορές μπορεί να αποβεί μοιραία.

Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι η κοινωνική απόρριψη και ο σωματικός πόνος έχουν τις ρίζες τους στις ίδιες ακριβώς περιοχές του εγκεφάλου. Έτσι, όταν λέτε ότι είστε «πληγωμένοι» ως αποτέλεσμα της απόρριψης από κάποιο κοντινό σας πρόσωπο, δεν στηρίζεστε απλώς σε μια μεταφορά. Όσον αφορά τον εγκέφαλό σας, ο πόνος που νιώθετε δεν διαφέρει από ένα τραύμα από μαχαίρι.

 
Από μια εξελικτική προοπτική, ο «κοινωνικός πόνος» του χωρισμού πιθανότατα εξυπηρετούσε έναν σκοπό πίσω στις σαβάνες που ζούσαν και δραστηριοποιούνταν οι πρόγονοί μας. Εκεί, η ασφάλεια βασιζόταν στους αριθμούς. Ο αποκλεισμός οποιουδήποτε είδους, συμπεριλαμβανομένου του χωρισμού από μια ομάδα ή τον σύντροφό του, σήμαινε θάνατο, όπως ακριβώς ο σωματικός πόνος θα μπορούσε να σηματοδοτήσει έναν απειλητικό για τη ζωή τραυματισμό.

Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι τα νευρωνικά κυκλώματα του σωματικού πόνου και του συναισθηματικού πόνου εξελίχθηκαν για να μοιράζονται τις ίδιες οδούς για να προειδοποιούν τους ανθρώπους για κίνδυνο. Ο σωματικός και συναισθηματικός πόνος, όταν οι τίγρεις με δόντια καραδοκούσαν, ήταν ενδείξεις για να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή ή να διακινδυνεύσουν τον θάνατο.

Το θετικό είναι ότι οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι ο εγκέφαλός σας είναι αρκετά δυνατός για να σας βοηθήσει να προχωρήσετε.

 
«Η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας δείχνει ότι έχουμε έναν μηχανισμό στον εγκέφαλό μας σχεδιασμένο από τη φυσική επιλογή για να μας τραβάει μπροστά όταν βιώνουμε μια πολύ ταραχώδη περίοδο στη ζωή μας», δήλωσε ο εγκληματολόγος Brian Boutwell από το Πανεπιστήμιο Saint Louis. «Υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι θα αναρρώσουν, ο πόνος θα υποχωρήσει με τον καιρό. Θα υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ».

Επομένως, μην αισθάνεστε πολύ άσχημα που αντιδράτε σπασμωδικά και κάνετε τρέλες μετά από μία απόρριψη ή ένα χωρισμό. Δεν είναι εύκολο να πολεμήσετε τη βιολογία.

Πηγή: olafaq.gr